YetGen Notlarım: Takım Çalışması/ İyi Ve Kötü Takım Çalışması

İlayda Hisarbeyli
3 min readMar 5, 2021

--

YetGen 6.1’in 2. Dersinde takım çalışmasını dinledik ve etkili bir takım çalışmasının temellerini öğrendik. Ben de bugün sizlerle bir iyi bir de kötü takım çalışması anımı paylaşmak istiyorum. Lise dönemimde iki farklı tiyatro grubunda bulunma imkanım olmuştu. İçerisinde bulunduğum bu tiyatro grupları bana hem iyi hem de kötü takım çalışmasını deneyimleme fırsatı vermişti. Kötü takım çalışmasını “kötü” sınıfına sokan da birtakım durumlar yaşanmıştı. Bunların başında toplu olarak bulunduğumuz alanda bir kaos ortamının yaşanması geliyordu. Peki bu kaos ortamına ne sebep olmuştu ? ilk olarak grubu kuran hocamız provalara katılmıyordu dolayısıyla da bir liderimiz yoktu. Bir liderin olmaması da gruptaki herkeste lider olma isteği doğurmuştu ve bu istek gruptakilerin odak noktasının yapılan tiyatro oyunundan birbirlerini yönetmeye kaymasına sebep olmuştu. Herkesin bir fikri vardı ve bu fikri diğerlerine empoze etmeye çalışıyorlardı. Farklı fikirleri dinlemiyorlar dolayısıyla ne fikir ne de görüş birliği oluyordu.Ben bu ekiple sadece iki provaya katıldım daha sonra çalışmayı bıraktım. Ben ayrıldıktan 2 hafta sonra da grup dağıldı ve oyun çıkarılamadı.

Bu deneyimle liderin takım çalışmasında ne kadar önemli olduğunu görmüş ve iyi takım çalışması ile de bunu desteklemiş oldum çünkü ikinci tiyatro ekibimizde provlarımızı yöneten ve bize liderlik yapan bir hocamız vardı. Yine herkes oyun hakkında farklı fikirlere sahipti ancak fikirlerimizi dinliyor ve uygun olup olmadığını aramızda tartışıyorduk. Düzenli ve istikrarlı beş aylık provanın ardından bir oyun sergiledik ve bu oyunumuzu İstanbul’un farklı yerlerinde 10 kere sergileme fırsatı bulduk. Tiyatro, takım çalışmalarına verilebilecek örneklerden yalnızca bir tanesi. Ben kendim deneyimlediğim için bu konuyu örnek olarak ele almak istedim ama hayatımızın her alanında takım çalışmasını deneyimliyoruz ve hem iyi hem de kötü örneklerini görüyoruz. Deneyimlediğimiz ve deneyimleyeceğimiz takım çalışmalarının kötü değil iyi kategoride anılabilmesi için neler yapabiliriz? Dersten notlarla buna bir bakalım.

1.Neden takım çalışması yaparız ve neden önemli?

Çok farklı amaçlarla takım çalışması yapabiliriz ama temelinde işi daha hızlı bitirmek, farklı bakış açıları ile çalışmak, çok boyutlu düşünmek, farklı disiplinleri ve yetenekleri bulunan insanların ortak bir amaç için etkili çalışması yatar. Takım çalışmasının bu kadar önemli olmasının sebebi ise kurumların aradığı iletişim, problem çözme, toplantı yönetimi gibi yetkinliklerin takım çalışması ile gelişiyor olmasıdır.

2.Üstlen Yönet Ölç (ÜYÖ)

Takım çalışmalarında çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden biri de “ÜYÖ”dür. Üstlen, yönet, ölç şeklinde açılımı yapılan bu yönteme göre birlikte çalışmanın hangi şartlarda olacağı ve kimin ne yapacağı üstlen kategorisine girerken toplantıların nasıl etkin yapılacağı fikri yönet kategorisinde yer almaktadır. Ölçme kısmında ise grup olarak nasıl daha iyi olunabileceği, çalışmaların nasıl gittiğinin incelenmesi ÜYÖ’nün son maddesi olarak ele alınır.

3.Rotasyon

Bir takım çalışmasında yapılacak her görüşmenin farklı kişiler tarafından yönetilmesidir. Rotasyon takımdaki kişilerin deneyim kazanmalarını ve eşit şekilde fikirlerini belirtmelerini sağlar. Bu hem yapılan görüşmeleri tek kişi gerçekleştirmediği için görüşmeyi monotonluktan çıkartır hem de herkesi toplantıya katılmaya teşvik eder bir nevi gruba aidiyet oluşturur.

4.Atfetmek

Yaşanılan olumsuzluğu kişiye değil duruma atfetmeliyiz. Çünkü olayları ve durumları kişiye atfetmek o kişinin takımdan soğumasına ve yapılan işin yavaşlamasına, ertelenmesine ve hatta bitmemesine yol açabilir.

Kısacası takım çalışmaları yaşamın vazgeçilmez bir parçası olma yolunda ilerliyor. Bu konuda bilinçlenerek iyi takım çalışması ortamları oluşturmak bizler için büyük ve güzel bir deneyim olacaktır.

--

--